GINOP-2.1.1-15-2015-00351 - Kísérleti fejlesztés a H-VEND Kft.-nél
infoblokkkezdooldal.png
Az NFD® új 2.0 verziószámú termékkoncepciójának köszönhetően a kifejlesztett korszerű technológiai megoldások egységesen esztétikusan és biztonságosan alkalmazhatóvá válnak bármely automatára.

Kedvezményezett neve: H-Vend Service Kft.
A projekt címe: Kísérleti fejlesztés a H-VEND Kft.-nél
A szerződött támogatás összege: 69 930 874 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 47.53%
A projekt befejeződött:  2018.08.31.

Projekt azonosító száma: GINOP-GINOP-2.1.1-15-2015-00351

A projekt tartalmának bemutatása:

A XXI. század automatáinak az alapvető szolgáltatási funkciók mellett (megbízhatóan, jó minőségben adagolja ki a vásárolni kívánt termékeket) meg kell felelniük a kor alapvető követelményének: INTERAKTIV-nak kell lenniük. Ennek az elvárásnak a piacon működő, többnyire 10-20 éves konstrukciójú berendezések egyáltalán nem, vagy csak néhány típus képes megfelelni, amelyek esetén azonban a magas vételára nem teszi lehetővé a tömeges elterjedését. A fogyasztók oldaláról jelentkező piaci elvárás mellett 2016. december 13-án lép életbe az EURÓPAI PARLAMENT ÉS TANÁCS 1169/2011/EU rendelete “a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatására” vonatkozóan, amely új - jelen formájában szinte teljesíthetetlen - kihívás elé állítja a VENDING üzletág szereplőit. A rendelet értelmében “ a fogyasztók magas szintű egészségvédelmének megvalósítása és a tájékoztatáshoz való jogának biztosítása érdekében biztosítani kell, hogy megfelelő tájékoztatáshoz jussanak az általuk fogyasztott élelmiszerekkel kapcsolatosan”, amely információt még a termék vásárlását megelőzően kell biztosítani. A rendelet szabályozza azt is, hogy milyen tartalmú információkat milyen alaki előírások szerint kell megjeleníteni a termékek csomagolásán, illetve a “nem előrecsomagolt élelmiszerek” esetében (ide tartoznak a kávéautomaták által készített italféleségek is). A fent hivatkozott rendelet IV. fejezetének élelmiszerekkel kapcsolatos kötelező tájékoztatása előírja a kötelező adatok (élelmiszer neve, összetevők felsorolása) mellett minden olyan allergiát vagy intoleranciát okozó összetevőre, segédanyagokra vonatkozó információ feltüntetését, amelyet a késztermék valamilyen formában tartalmaz. Emellett szigorúan rendelkezik a terméken történő információ elhelyezéséről, nyelvi követelményeiről. A rendelet által szabályozott tájékoztatási kötelezettségnek való teljeskörű megfelelőséget az önkiszolgáló automaták esetében kizárólag egy olyan “rendszer” képes megvalósítani, mint a fejlesztési projektünk eredményeként a GÉPI INTERFÉSZ és HUMÁN INTERFÉSZ által létrehozott, és az NFD® 2.0 verziója által installálható egység. Ez a 3 elem együttes alkalmazási lehetősége jelenti projektünk újdonságtartalmát. A használatban lévő különböző gyártmányú, típusú, kialakítású és funkciójú VENDING (önkiszolgáló) automaták eltérő működésű elektronikai rendszerének átültetése egy új egységesített protokollra. Ennek eredményeként létrejön az a közös kommunikációs platform, amelyben a felhasználók és üzemeltető vállalkozások kétirányú adatforgalmazást tudnak végezni a felhasználói végpontokon működő VENDING berendezéseikkel. Az NFD® új 2.0 verziószámú termékkoncepciójának köszönhetően a kifejlesztett korszerű technológiai megoldások egységesen esztétikusan és biztonságosan alkalmazhatóvá válnak bármely automatára. Megvalósított projektünket szakmai szempontból 5+1 fő területre lehet bontani az alábbiak szerint:

1. GÉPI INTERFÉSZ egységek, valamint az áramköröket működtető szoftverek fejlesztése.

2. HUMÁN INTERFÉSZ a különböző megjelenítéseket (7”-42” méretű HD/FULLHD felbontású kijelzők) és interaktív érintőpanelek működését biztosító célhardvert, illetve azt működtető szoftver fejlesztése.

3. KONFIGURÁLÓ SZOFTVER a felhasználók részére biztosított grafikus felülettel rendelkező program fejlesztése, amelynek használatával egyszerűen és egységesen - informatikai tudás szüksége nélkül is - paraméterezhetők a rendszerbe integrált automatákon megjeleníteni kívánt tartalmak.

4. TELMETRIA (távoli elérés, távfelügyelet, távmenedzselés SZERVER ALAPÚ SZOLGÁLTATÁSOK megteremtése) a HUMÁN INTERFÉSZ-hez kapcsolódó, de részben önálló egységként - egy külön szerveren futó – működő szoftver fejlesztése.

5. CAD TERVEZÉS az NFD® új 2.0 verziószámú termékkoncepciójának alap-tervezése, valamint annak adaptálása az integrálásra kerülő különböző automata típusokra.

6. FEJLESZTÉSI RÉSZLEG működési feltételeinek kialakítása, eszközbeszerzés.

5 komplett PC munkaállomás beszerzése szükséges (op.rendszer+szoftver) a CAD és IT tervezési munkákhoz. A GÉPI INTERFÉSZ és HUMÁN INTERFÉSZ elektronikai áramköreinek tervezéséhez, illetve a prototípus nyomtatott áramkörök hatékony gyártásához szükséges beszereznünk a DESIGN SPARK/ALTIUM DESIGN nyomtatott áramkör tervező szoftvert, illetve a NYÁK prototípus gyártó eszközt. 100-120 féle automata típushoz kapcsolatot és csatlakozást biztosító GÉPI INTERFÉSZ és azokat működtető szoftverek. • 7”-42” mérettartományon belül, többféle kialakítást lehetőségét biztosító interaktív kezelőfelülettel rendelkező HUMÁN INTERFÉSZ. • A HUMÁN INTERFÉSZ részét képező microPC és WATCHDOG áramköri egységek, valamint az azokat működtető és az alkalmazásokat kezelő szoftverek. • KONFIGURÁLÓ SZOFTVER, amely PC-n (Microsoft Windows operációs rendszeren) fut és grafikus programozói felületet biztosít a felhasználónak a különböző automaták paramétereinek, illetve a HUMÁN INTERFÉSZEN megjeleníteni kívánt tartalmak szerkesztéséhez. • TELEMETRIA szerver és kliens oldali szoftverek • NFD® 2.0 verzió, amely 10-15 féle kialakítással biztosítja a célkitűzésben megfogalmazott 100-120 féle automata berendezés esetén a HUMÁN INTERFÉSZ installálását.